Štajerska Kisla Juha

Kisla juha je poznana predvsem na štajerskem koncu in so jo včasih pripravljali iz raznih odrezkov mesa, pljuč, svinjskih nogic, uhljev, repa in še kaj se je znašlo notri. Kisla Juha je bila navadno na jedilniku ob domačem prazniku imenovanem “koline”. Imenujemo jo tudi Štajerska Kisla Juha. Pogosto so jo kuhali tudi v kotlih zunaj na prostem in danes tudi kje na štajerskem koncu lahko kdaj opazite da imajo celo tekmovanja.
Danes se ta juha pripravlja iz mesa in je velikokrat na jedilniku čisto na koncu raznih praznovanj, kot so poroka, silvestrovanje, rojstni dnevi in podobno. Kisla juha spada med enolončnice in je zelo krepka juha, saj si človek opomore z njo po napornem večeru, zabavi in tudi če ste pogledali pregloboko v kozarec.

Najprej si pripravim sestavine, na kocke narežem meso, sesekljam čebulo, pripravim in očistim jušno zelenjavo in jo narežem na kocke.
Najprej dam kuhat meso in sesekljano čebulo v mrzlo vodo. Posolim in dodam poper, ter ostale začimbe. Ko je meso na pol mehko, dodam na kocke narezan krompir in ostalo jušno zelenjavo. Ko se meso zmehča, juho zgostim s podmetom in jo okisam po okusu z belim vinom ali kisom. Dodam še kislo smetano in sesekljan peteršilj.
Kisla juha je samostojna jed, lahko pa zraven postrežemo tudi posušene kruhove kocke.
Nasveti:
Štajerska Kisla Juha je znana po svojem imenu, ker je kiselkastega okusa. Pri dodajanju kisa, moramo paziti, saj se okusi razlikujejo.
Kisla juha je lahko obogatena z raznimi začimbami in dišavnicami, jaz osebno se odločim za majeron, lovorjev list, origano, mleta rdeča paprika, rožmarin in timijan.
Meso, ki ga boste uporabili za kislo juho je lahko slabše kvalitete, seveda pa je stvar okusa.
Veliko uživanja v kuhanju Vam želim, Dober Tek.

Potrebujem:

1,5 kg svinine

1 velika čebula

3 stroke česna

2-3 korenčki

peteršilj, peteršiljevo korenje,

mleta rdeča paprika

celi poper

lovor

majaron

timijan

0,5 kg krompirja

sol

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja