Pasulj

Pasulj je ena najbolj znanih enolončnic pri nas. Vsi poznamo frazo: »Simpl ko pasulj.  « Čeprav je za dober pasulj potrebno kar nekaj izkušenj, pa je to nasploh priljubljena jed po celem balkanu in širše. Poznan je tudi kot hrana vojakov. Jed poznamo tudi pod imenom “Srbski pasulj“. Recept za pasulj je nekaj kar po navadi prehaja iz roda v rod in preko ustnega izročila. Vsekakor pa je to jed, ki je primerna za razne piknike in se je radi lotijo pripravljat tudi moški. Meni osebno je bil do sedaj najboljši pasulj, ki ga je skuhala mama, moram pa priznati, da tudi tisti, ki ga je kuhal oče ni bil nič slabši. Za pravi pasulj, pa je znano, da se uporabi samo ena vrsta belega fižola, ki se imenuje »tetovec«.

Načinov priprave je veliko, jaz pasulj pripravljam nekako takole. Fižol ( tetovec), čez noč namočim. Naslednji dan ga pristavim v isti vodi. Vodo lahko tudi zamenjate. Jaz jo zamenjam ko zavre. Precedim, dolijem vodo  in ponovno pristavim. Ko ponovno zavre, dodam poljubno narezano korenje, grobo sesekljano čebulo, na kocke narezano papriko in kak majhen ne preveč pekoči feferon, lovorjev list. Sestavina, ki je zelo pomembna, so prekajena rebra ali vratovina. Vratovino ali rebra poljubno narežem. Preden se fižol zmehča, dodam prežganje, ki ga naredim na domači masti z malo moke in sesekljano čebulo. Zalijem z mrzlo vodo, dobro razmešam in dodam v pasulj. Po okusu dodam še paradižnikovo mezgo, malo mlete rdeče paprike ter kak strt strok česna. Dodam še sol, poper po okusu in že se lahko mastimo z okusnim pasuljem.

Nasveti:
Pasulj lahko pripravljamo tudi v ekonom loncu, kar je veliko hitreje.
Jaz rad dodam svežo rdečo papriko, da je jed bolj barvita.
Namesto paradižnikove mezge lahko uporabimo svež paradižnik.
Feferon dodamo le če vam ugaja rahlo pekoč okus.
V mesnici izberem rebra ali vratovino, ki je bolj mesnata, saj s tem dobim bogatejši okus, pa tudi veliko lepše izgleda ko pasulj postrežem.
Vratovino ali rebra narežem na kocke ali pustim večje kose, tako da bo pripadal en kos mesa na porcijo pasulja.
Pasulj je bolj okusen, če se kuha v večji količini.

Potrebujem:

40 dag belega fžola,
40 dag prekajenih svinjskih reber ali vratovine,
1 veliko čebulo,
1 manjši feferon
3 paprike,korenček , zeleno,
2-3 žlice paradižnikove mezge,
žličko mlete paprike,
strok česna, sol, poper,
lovorjev list

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja