Mineštra

Mineštra je zelenjavna juha poznana predvsem na primorskem koncu naše lepe dežele, a kljub temu jo kuhajo povsod. Moj način priprave je preprost in dokaj hiter.
Mineštra je zelenjavna juha, ki je polna mineralov in vitaminov, bogatega okusa, zato je malo ljudi, ki ne bi uživali  bogat okus, ki ga daje mineštra.

Da ne bomo predolgo lačni, začnimo s simfonijo bogatega okusa in arome.
Mineštra se pri meni kuha v voku, kar je mogoče malo čudno, ampak meni tako najbolj odgovarja. V voku se vse pripravi hitro in okus ostane bogat in s tem tudi več hranljivih snovi. Najprej vok segrejem, vanj vlijem olje, na njem prepražim na kocke narezano slanino, dodam sesekljano čebulo, ki jo na hitro popražim samo da ovene, dodam strt česen in na rezance narezana zelenjava. Lahko je tudi narezana na kocke. Vse to zalijem z malo vode in dušim. Ko je zelenjava na pol mehka, ji dodam paradižnikovo mezgo, vodo ali kostno juho in pustim da vre nekaj minut. Dodam še riž, in vse skuham o mehkega, na koncu pa dodam začimbe.

Nasveti :
Namesto paradižnikove mezge lahko uporabimo svež paradižnik ali »pelate« .
Obstaja veliko različnih načinov kako se pripravi mineštra, tako se lahko recimo zakuha namesto riža tudi katera izmed različnih vrst testenin (polžki,svedrčki,…)
V sezoni se lahko skuha dobra mineštra iz domače zelenjave, saj ima ta veliko boljši okus in vsebnost mineralov in vitamiov.
Pri zelenjavi ne skoparite, več vrst je bo, boljši okus bo imela vaša mineštra.
Ljubitelji kislih juh, si lahko v mineštro dodajo malo kisa.
Nekateri si okus izboljšajo tudi z naribanim parmezanom.
Izbira zelenjave je po lastnem okusu.

Za 5 oseb potrebujem :
3 dag olja, 5 dag slanine,
25-30 dag jušne zelenjave,
10 dag ohrovta, 5 dag čebule,
strok česna, 1 l kostne juhe ali vode,
2 dag paradižnikove mezge,
2 dag riža ali testenin, parmezan,
žajbelj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja