Gazpacho – Gazpačo – Gaspačo

Gazpacho je okusna in popularna španska hladna zelenjvna juha, ki je pripravljena iz nastrgane in sesekljane zelenjave. Postrežemo jo v poletnih mesecih ali ob posebnih priložnostih. Ker je Gazpacho hladna zelenjavna juha, pazimo da je ohlajena, saj ima le tako poln okus.

Oprano kumaro nastrgam v posodo, dodam pa ji na drobne kocke narezana zelena paprika.V mikser ali mešalnik dam paradižnik, čebulo in česen, prilijem olje, kis, limetin ali limonin sok ter paradižnikovo mezgo in zmiksam v gladko maso. To zmešam h kumari in papriki. K vsemu prilijem paradižnikov sok in znova dobro premešam. Solim in popopram ter posodo pokrijem z plastično folijo, ki jo postavim v hladilnik, kjer počiva najmanj 6 ur. Gazpacho pustim stati toliko časa, da se okusi med sabo stopijo in pomešajo. Pred serviranjem si pripravim priloge, postrežem pa v manjše posodice, ki jih postavim okrog posode v kateri je Gazpačo. Juho Gaspačo serviram v globokih krožnikih, priloge pa si gosti postrežejo in dodajo sami.

Nasveti za Gazpascho – Gaspačo – Gazpačo:
Paradižnik lahko tudi drobno sesekljam, čebulo pa nastrgam ali naribam in oboje zmšam s česnom, kisom, oljem, limoninim ali limetinim sokom ter paradižnikovo mezgo.
Za prilogo se zelo podata vroč česnov ali zeliščni kruh.
Za prilogo lahko damo tudi zelenjavo, na tanke lističe narezana čebula, drobno narezana zelena paprika.

Za 4 osebe potrebujem:

½ majhn kumare,
½ majhne zelene paprike,
0,5 kg olupljenega paradižnika ali
420 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke,
½ čebule, 2 stroka česna,
3 žlice olivnega olja, 2 žlici belaga viskega kisa,
2 žlici paradižnikove mezge,
1-2 žlici limoninega ali limetinega soka,
0,5 l paradižnikovga soka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja